Početna / Diskusije

Put do uspeha

U predhodnim objavama ukazali smo da je upotreba električnih skutera najjisplativiji put do uspeha u poslovnoj upotrebi dvotoškaša, uz naglasak da se pored zaštite životne sredine ostvaruju i značajni finansijski efekti kroz uštede na troškovima goriva i održavanja, a samim tim i uvećava profitabilnost samog poslovanja. Verovatno su velikom broju čitalaca finansijski podaci koje smo naveli izgledali nestvarno,  ali se u tačnost naših tvdnji možete uveriti kroz sledeća dva primera.

Put do uspeha Meta Mate flota 3

Kompanija koja je među prvima shvatila isplativost eksploatacije električnih skutera je Meta Mate doo, partner Glovo-a i Bolt Food-a u Zagrebu i Rijeci, u Hrvatskoj, koja zapošljava više od 300 dostavljača. Inicijalno su u svoju flotu uveli 40 električnih skutera. Mnogi će pomisliti kako su u Hrvatskoj subvencije pri kupovini električnih vozila mnogo bolje nego u Srbiji, što je tačno, i da je to osnovni razlog za uvođenje električnih skutera u upotrebu. Međutim, o ekonomskoj isplativosti ovakvog poteza piše hrvatski portal Strujni krug.

Uz analizu ostvarenih ušteda navedeni portal zaključuje da čak i bez državnih subvencija, kompanija Meta Mate na godišnjem nivou štedi oko 77 000€, što im otvara mogućnost uvećanja flote kupovinom novih vozila i kreiranjem potencijala za dvostruko veću uštedu naredne godine.

Poučena fantastičnim uštedama, kompanija Meta Mate doo je donela odluku ne da udvostruči, već je svoju električnu flotu uvećala za još 250 električnih skutera!!! Pogledajte novu Meta Mate flotu!

Druga kompanija koja se uvrstila u lidere u upotrebi električnih vozila u poslovne svrhe je Mynt smart mobility iz Dubrovnika, koja je svoj poslovni model bazirala na iznajmljivanju električnih skutera, o čemu piše hrvatski portal Dulist.

Kompanija je na početku poslovanja kupila 50 skutera, i na osnovu pozitivnog iskustva sa trenutnom flotom, planira širenje kupovinom novih vozila.

Obe kompanije na put do uspeha su krenule u saradnji sa Citycoco Hrvatska. Želimo puno uspeha odvažnima!!!

Ulična trka izmedju Puse i Toyote Yaris

Pusa ili Toyota Yaris?

Pogledajte uličnu trku izmedju Puse i Toyote Yaris u Novom Sadu na portalu Vrelih Guma. U prilogu emisije emitovanom u nedelju 18. VII 2021. godine na TV Nova S, videćete koje je vozilo pobednik i zbog čega je pobedilo u ovoj uličnoj trci.

Prilog možete naći i na zvaničnom ZAPmoto YouTube kanalu.

O "Vrele Gume" multimedija kanalu

Vrele Gume predstavljaju najveći i najstariji regionalni multimedijalni sistem na Balkanu u oblasti automobilizma. Za 25 godina postojanja, Vrele Gume su stekle reputaciju neukaljane objektivnosti i stručnosti. Kanal je namenjen onima kojima je vožnja „u krvi“ i koji se gnušaju prostote i nepismenosti u javnom izražavanju.

Subvencije na električna vozila i 2021.

Subvencije na električna vozila i 2021.

Subvencije na električna vozila i hibride se nastavljaju i 2021. Podsticaj je moguće dobiti u iznosu od 250€ do 5000€, u zavisnosti od vozila. 

Subvencije su uvedene su u martu 2020., kao jedna od mera u cilju smanjenja zagađenja vazduha. U suštini, ovo je bila i jedina mera za smanjenje zagađenja. Još uvek nisu dostupni podaci koliko je subvencija odobreno tokom 2020. godine, i kakvi su efekti ovakvih podsticaja.

Bitna promena u novoj uredbi, u odnosu na predhodnu, se odnosi na to da se subvencije neće odobravati za kupovinu vozila na kredit, već samo za lizing i gotovinu.

U svrhu subvencionisanja kupovine ekoloških vozila, u republičkom budžetu za 2021. opredeljeno je 120 miliona dinara, ili nešto više od milion €. Uredba je objavljena u Službenom glasniku 25. decembra 2020. a na snagu stupa osam dana kasnije.

Zahtev za subvencionisanu kupovinu podnosi se Ministarstvu zaštite životne sredine do 1. novembra 2021. godine.

Planirani su sledeći iznosi subvencija:

za vozila vrste L1 i L2 (mopedi i laki tricikli) – 250 €

za vozila vrste L3 – L7 (motocikli) – 500 €

za vozila vrste M1 (putničko vozilo sa najviše devet sedišta) i N1 vrste (lako teretno vozilo, odnosno vozilo vrste N čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tone) isključivo na električni pogon – 5000 €

za vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon (koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima električni pogon tako da vozilo može bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno da se kreće isključivo na električni pogon), uz obavezu da poseduje spoljni priključak za struju odnosno da se punjenje baterija može ostvariti i iz spoljnog izvora električne energije („Plug In Hybrid Electric Vehicle“-PHEV), kao i za električna vozila sa ugrađenim sistemom za produženje autonomije kretanja (range extender) sa emisijama CO2/km do najviše 50 g/km – 3500 €

za vozila vrste M1 i N1 (koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće isključivo na električni pogon), pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila, sa emisijama CO2 do najviše 100 g/km – 2500€

Pusa e skuter u Vrelim Gumama

Pusa e skuter u Vrelim Gumama

Pogledajte Pusu e skuter u Vrelim Gumama. U prilogu emisije emitovanom u nedelju 25. X 2020. godine na TV Nova S, mišljenje o Pusi iznosi Lidija Piroški iz perspektive vozača i korisnika motocikla.

Prilog možete naći i na zvaničnom ZAPmoto YouTube kanalu.

O "Vrele Gume" multimedija kanalu

Vrele Gume predstavljaju najveći i najstariji regionalni multimedijalni sistem na Balkanu u oblasti automobilizma. Za 25 godina postojanja, Vrele Gume su stekle reputaciju neukaljane objektivnosti i stručnosti. Kanal je namenjen onima kojima je vožnja „u krvi“ i koji se gnušaju prostote i nepismenosti u javnom izražavanju.

Pusa e skuter i Automoto Show

Pusa e skuter i Automoto Show

Pusa e skuter i Automoto Show; Šta o Pusa e skuteru misle iskusni bajkeri pogledajte u u prilogu emisije Automoto Show, emitovanom u nedelju 18. XI 2020 godine u 16:30 na TV B92.

Prilog o Pusi možete pogledati od 6-tog minuta emisije.

Automoto Show

Automoto Show je TV emisija sa poznatima o automobilizmu, motociklizmu, auto-moto sportu, tehnologijama i turizmu.

Aduti Puma X električnog motocikla

Koji su aduti Puma X električnog motocikla?

O Puma X električnom motociklu i njegovim adutima pogledajte u prilogu emisije Vrele Gume , emitovanom u nedelju 11. X 2020. godine na TV Nova S, mišljenje o Pumi X iznosi Lidija Piroški iz perspektive vozača motocikla.

O "Vrele Gume" multimedija kanalu

Vrele Gume predstavljaju najveći i najstariji regionalni multimedijalni sistem na Balkanu u oblasti automobilizma. Za 25 godina postojanja, Vrele Gume su stekle reputaciju neukaljane objektivnosti i stručnosti. Kanal je namenjen onima kojima je vožnja „u krvi“ i koji se gnušaju prostote i nepismenosti u javnom izražavanju.

Zašto na struju?

Zašto na struju?

Da li ste se upitali zašto na struju? Razloga ima puno. Unapređenjem efikasnosti električnih motora i tehnologije punjenja baterija, električni skuteri i motori su širom sveta doživeli neverovatan porast popularnosti i ekspanziju među bajkerima. Oni ne samo da su postali alternativa tradicionalnim dvotočkašima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, već u većini slučajeva su superiorna alternativa. Postoji više razloga zbog čega električni dvotočkaši sigurno preuzimaju primat, a između ostalog, to su:

Zašto je na struju kvalitet vožnje bolji?

Pri prvoj vožnji vozila na struju vozač shvati da nema buke koja je uobičajena kod motocikala a posebno kod mopeda. Elektromotor je gotovo nečujan. Odmah je primetno da nema ni vibracija koje potiču od rada SUS motora, te je neuporedivo udobnije i manje zamorno voziti ih!

Savršeni za gradsku vožnju

Većina vozila nije prikladna za gradsku vožnju zbog povećane potrošnje goriva, ali električni dvotoškaši su stvoreni za kretanje urbanim sredinama. U suštini, u gradskim uslovima vozila na struju troše manje energije nego na otvorenom putu. To je zato što savremeni dvotočkaši regenerativnim kočenjem pri gradskoj vožnji pune bateriju, nadokađujući deo uložene energije, i omogućujući duže napajanje motora, a samim tim i veći broj kilometara koji se mogu preći.

Lagano

Skuteri i motocikli na struju imaju mnogo manje delova od onih na fosilna goriva, pa su zato lakši, okretniji, i njima se lakše manevriše.

Trenutni obrtni momenat i snaga

Zašto je na struju brže? Električni mopedi i motocikli imaju fantastičnu snagu i vrlo su brzi. Sa 100% trenutnim obrtnim momentom dobija se rapidno ubrzanje sa kojim se dvotočkaš sa SUS motorom ne može porediti. Isporuka ovog obrtnog momenta je uvek jednaka i konstantna, što znači da nema kašnjenja u reakciji na dodavanje “gasa”. Svu snagu motor isporučuje u svakom trenutku i pri bilo kojoj brzini kretanja.

Performanse na struju

Predhodnih godina su električni dvotočkaši bili u senci svojih benzinskih imenjaka kada su u pitanju performanse. Tokom poslednje dekade tehnologija proizvodnje e dvotoškaša je napredovala neverovatnom brzinom, pogonjena rastom cene fosilnih goriva i brigom za očuvanje životne sredine. E dvotočkaži iz ponude Citycoco električnih skutera mogu da se nose sa opterećenjem većim od 150 kg pri brzinama u rasponu od 45 km/h do 120 km/h, uz ugao uspona od 20 – 35 stepeni! Ovakva opterećenja mnogi mopedi i motori na benzinski pogon teško postižu, što svedoči o snazi i obrtnom momentu elektromotora.

Električni mopedi i motocikli iz naše ponude prevazići će Vaša očekivanja i zadovoljiti sve Vaše potrebe. Na Vama je da izbarete model u skladu sa svojim potrebama!

Zašto je na struju jeftinije?

Još su uvek raširene predrasude da dvotočkaš na struju košta više od klasićnog. Istina je da su električni skuteri i motocikli čak i jeftiniji u odnosu na modele sa SUS motorom sa sličnim performansama. Pored toga, pri kupovini e dvotoškaša dobićete i državnu subvenciju u iznosu od 250 do 500 €, u zavisnosti od modela. Dodatno, pri registraciji vlasnik e dvotoškaša je oslobođen poreza na upotrebu motornog vozila, tako da sve to nije zanemarljivo. Pored toga, vlasnik električnog motocikla i mopeda može računati na uštede na duge staze, te će vozilo samo sebe otplatili u relativno kratkom vremenskom periodu.

Ušteda na gorivu

Uštede korišćenjem e dvotočkaša su značajne. Punjenje baterije košta višestruko manje od punjenja rezervoara. Računica je jednostavna: npr. model Pusa ima autonomiju do 100 kilometara sa punom baterijom. Cena struje u Srbiji, u najjeftinijoj tarifi, iznosi 1,79 din/kWh sa PDV. U proračunu koristimo cenu iz najviše tarife, od 22,31 din/kWh sa PDV. Za punjenje baterije napona 48V, na kapacitet od 52Ah, koristeći punjač proizvođača, potrebno je 2,5 kWh električne energije, te trošak punjenja iznosi 55,78 din, odnosno pređeni kilometar 0,56 din!!! U trenutku pisanja ovog teksta cena benzina u Srbiji iznosi 160,4 din/L. Potrošnja najslabijeg mopeda je najmanje 4L/100 km, pa se za 100-ak kilometara vožnje mora izdvojiti 641,6 din za gorivo, te pređeni kilometar košta 6,41 din. I uz najvišu cenu električne energije, više od 10 puta su veći troškovi vožnje na benzin u poređenju sa cenom “goriva” električnog mopeda! Samo kroz poređenje troškova izdataka za gorivo, upotreba električnog vozila je više od 10 puta ekonomičnija od vozila na benzin!

Jeftinije održavanje

Za razliku od standardnih motocikala kojima je potrebno servisiranje u odnosu na pređeni broj km (ili u određenim vremenskim intervalima), to nije slučaj kod električnih. Kod dvotočkaša na struju postoji samo jedan pokretnii deo, elektromotor, kojem ne treba održavanje i nije najskuplji deo vozila. Na električnom dvotočkašu nema ulja, svećica, filtera, lanaca, lančanika, klipova, karika, kvačila, itd. U većini slučajeva nema ni menjača ni kvačila. Samo jedan pokretni deo! Za razliku od klasičnog dvotoškaša, kod onih na struju nema potrebe za redovnim čišćenjem i podmazivanjem pokretnih delova, niti rada i gubitka vremena koji uz to idu. Jedino održavanje kojim se mora baviti vlasnik je zamena guma, kočionih pločica, diskova i hidraulične tečnosti u kočionom sistemu, a to će sve duže trajati jer električni motor vrši veći deo posla pri kočenju. Jedini stvarni troškovi, pored punjenja  baterije, odnose se na standardni potrošni materijal, gume i kočnice. Da ne računamo “ruke” majstora.

Ekološke prednosti vozila na struju

Iako je na našim kolovozima dvotočkaša mnogo manje nego automobila, po zvaničnim istaživanjima širom sveta, oni proizvode 16% više štetnih gasova od četvorotoškaša. To je iz tog razloga jer je dozvoljena emisija štetnih gasova SUS motora dvotočkaša poslednji put zakonski regulisana u svetu 2008. godine, kada nas je zadesila recesija. Emisija gasova staklene bašte automobila tokom poslednjih 25 godina je bila strogo zakonski regulisana pa su četvorotočkaši postali mnogo “čistiji”. Korišćenjem vozila na struju umesto klasičnog, vlasnik je od koristi ne samo sebi, već i životnoj sredini. E vozila osim doprinosa smanjenju emisije štetnih gasova, utiču i na smanjenje zagađenja okoline bukom. Komšije se sigurno neće ljutiti zbog buke kada jutrom krenete na posao!

Pronađi

Pronađi
Zatvori
Scroll to Top